# Sage


Nedávno som písala o tom, ako sa vyplatila letná práca s bylinkami. A preto by som dnes chcela venovať pár riadkov mojej obľúbenejšej #šalvii. 
Šalvii sa pripisuje schopnosť odvrátiť všetko zlé. Metličky z lístkov šalvie symbolicky vymetajú z domu zlú energiu. Podporuje múdrosť, dobrú pamäť, pomáha proti zápalom, takže celkovo podporuje uzdravenie - vyplýva to už z jej názvu salvare = uzdravovať, liečiť.


Jej zápar je vhodný na kloktanie. Šalviový čaj čistí krv, odhlieňuje dýchacie cesty, priaznivo pôsobí na mandle, pri bolesti hrdla, podporuje činnosť pečene, odstraňuje potenie a celkovú slabosť tela... Ženám sa odporúčajú kúpele v jej výluhu (4 hrste listov na noc do studenej vody, na druhý deň priviesť k varu a pridať do vody kúpeľa).
No jednoducho magická rastlinka, ktorá s citrónom a stéviou prináša pocit blaha. Kuchynskí fajnšmekri ju môžu využiť ako bylinku ku pečenému mäsku, do omáčok, pridať ju možno aj do cesta domáceho chleba... ale to som ešte neskúšala. Rovnako som neskúšala šalviovú tinktúru, pretože vždy si spomeniem na lahodný šalviový čaj a neodložím na tinktúru. Ale keby náhodou chcete, pripravte si ju: Tinktúra sa pripravuje z 50g najlepšie čerstvej šalvie, lístkami naplníme fľašu, zalejeme 1/2 litrom alkoholu. Nádobu uzavrieme  necháme odstáť 14 dní. Potom scedíme a užívame podľa potreby.

Recently I have written about the summer work and the herbs in the garden ... how it was worthwhile. That' s why I'd like to write something more about my favourite #sage!

It is said the sage has got a magical power to avert from all the bad things. The broom made easily from sage leaves symbolically cleans the whole house from a bad energy. It is good for the wisdom, for a good memory. It helps against the inflammation so it generally supports a good health, a recovery which also results from its Latin name 'salvare' = get well, recover, cure. The sage infusion is useful for gargling. The sage tea cleans the blood, helps to quit sputum in a respiratory tract. It helps to kill a sore throat, too. It's good for the liver fonction, it removes an excessive sweating and a general body weakness... It's said women should have a bath in the sage water.
Really a magical herb that leads to the feeling of a personal weal when it's made with a little lemon juice and some stevia.  It can be used during the cooking when preparing some roasted meat or some sauce, too. You can also add some sage into a home made bread batter. I haven't tried to do that so far. I have never made a sage elixir either, because when I have enough leaves, I never put them away to make the elixir. I always prefer to use them for making my favourite tea.



Comments

Popular Posts