Pottery from Trstená

Ak máte radi jednoduché veci a pritom vám nie sú cudzie veci tradičné, určite by sa vám páčilo začať týždeň šálkou kávy v hrnčeku z trstenskej keramiky. Zájdite teda do skanzenu v Zuberci, kde už niekoľko rokov možno kúpiť krásne praktické veci z keramiky tohto druhu. Sú dokonca vhodné aj do umývačky riadu a čo viac, dodajú domácnosti šmrnc. 

Doklady o rozvoji hrnčiarstva z Oravy siahajú do 17.storočia. Trstenskí hrnčiari vyrábali hlinený riad popri svojom hlavnom zamestnaní. Hrnčeky na fotkách nesú názov "glednáčky". Riad mal typický hnedo-červený podklad a zdobený bol bielou hlinkou s rastlinnými motívmi alebo bodkovaným srdiečkom. Ja som dala prednosť, ako ináč, žltým a bielym... 
If you like simple things and you also care about traditions, you will surely enjoy to start your week with a cup of coffee in those lovely handmade mugs - pottery from the town of Trstená. So do not forget to visit open air museum in Zuberec, Orava region, where you can buy them. They are also made to be washed in a dishwasher and they bring more and more charm into your home, of course. 

Pottery in Orava region started probably in 17th century and pottery making wasn't a full time job in those days. Mugs you can see on the photos are called  "glendáčky". A typical colour was brown-red, they were using a white clay to decorate the pottery with natural ornaments or dotted hearts. As you have already noticed,  I bought  yellow and white mugs, which are my favourite ones, of course! 






Comments

Popular Posts